ЕЛЕНСКИ БУТ

Еленски бут приготвен в характерните климатични особености на Еленския балкан по автентична рецепта от първокласно свинско месо и трапезна сол. Прохладни лета, продължителни и снеговити зими. Специфичните въздушни течения, преминаващи през Еленската котловина, в съчетание с майсторлъка на местните месари, обуславят приготвянето на този уникален деликатес от незнайни времена.

Свинете се колят зимата, а бутовете внимателно се изрязват и се поставят в т.нар. "постав". По-късно се осоляват обилно, а това е и един от най-важните моменти в приготвянето на прочутия деликатес. Времето, за което бута зрее в солта, зависи изцяло от големината му и продължава от 40 до 60 дни. След като узрее, бута се изважда от постава, измива се и се окачва на хладно, тъмно и проветриво място, където продължава да съхне бавно най-малко 1 година (до 18 месеца). Образувалата се през това време  "благородна плесен" и твърда повърхност предпазват месото от вредители и насекоми.

Освен консумиран като сух деликатес, Еленският бут може да се съчетава и с различни топли ястия. Еленчани традиционно използват джолана за приготвянето на прекрасен гювеч или кавърма, а месото от бута често се прибавя към боб яхния за създаването на едно от най-популярните за региона ястия - Еленски бут с боб! 

Еленският бут е много специален и специфичен деликатес с интензивен вкус и богати аромати. Солен и притежаващ дълбок умами послевкус, с прятни нотки на дърво и ядки. Трудно се описва подобно усещане, затова за оптимално преживяваме Ви съветваме да нарежете деликатеса на тънки като хартия парчета и да консумирате в комбинация с качествено червено вино и плато от сезонни плодове, разновидност от сирена и пресен хляб. 

Подреди по