• Начало »
  • Новини »
  • СВИНСКИ ВРАТ ПО ЕЛЕНСКИ БЕ ИЗБРАН ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОДУКТ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ

СВИНСКИ ВРАТ ПО ЕЛЕНСКИ БЕ ИЗБРАН ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОДУКТ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ

19 май 2022
СВИНСКИ ВРАТ ПО ЕЛЕНСКИ БЕ ИЗБРАН ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОДУКТ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ


      Деликатесът се приготвя в село Вълчовци по стара изпитана рецепта на фамилия Трухчеви.
Свински врат по еленски, едно от чудесните мезета на Трухчевата къща, спечели приза за най-добър продукт в конкурса „Изборът на потребителя“ на международното изложение Агра, Винария и ФУДТЕХ. Седмият по ред форум се проведе в периода 7-13 март в Пловдив и показа развитието на няколко стратегически отрасъла на икономиката, свързани помежду си както в производствен, така и в маркетингов аспект. Събитието включваше специализираните изложби АГРА - международна селскостопанска изложба, „Винария" - международна изложба за лозарство и винарство, „Фудтех" - международна изложба за храни, напитки, опаковки и технологии и изложбата за италиански храни и вина „Вкусове от Италия".
    Конкурсът „Изборът на потребителя“ в рамките на международните изложби е инициатива на Международен панаир Пловдив за смелия, дръзкия и открит предприемачески дух, който търси обратна връзка с потребителя. Тази година състезанието е било изключително оспорвано. Близо 30 000 посетители в града на виното и деликатесите са дегустирали продуктите и са оценили техните вкусови качества. Експертите от Университета по хранителни технологии - партньор в провеждането на конкурса, са отчели много близки резултати, което е белег за силна конкуренция.
В конкурса „Изборът на потребителя“ се включват 160 продукта, разпределени в пет категории. Потребителските предпочитания към автентичния вкус на българските мезета са констатирани и в категория „Месни продукти“, в която свински врат по еленски на „Трухчевата Къща“ е избран за най-добър и отличен с плакет.
    Деликатесът от Еленския балкан е представен на изложението атрактивно от шеф готвач Мартин Трухчев.
„Конкурсът е голямо предизвикателство и не всеки производител има кураж и смелост да участва. „Изборът на потребителя“ е анонимен, безпристрастен и най-взискателният. Оценките са за вкус, външен вид и мирис. Нашето първо участие на изложението бе с еленски бут, свински врат по еленски и осолена сланина със сминдух. За най-голяма изненада еленският бут отстъпи с много малка преднина на свинския врат, който събра най-много точки и потребителите избраха деликатеса за фаворит на конкурса“, споделя Мартин и доколкото позволява конкуренцията разкрива малки тайни от рецептата.

    Трето поколение от фамилия Трухчеви приготвя свински врат по рецептата на дядо Пенчо, а той пък я наследил от баща си Иван. Месото се осолява с трапезна сол и контролирано зрее от седем до десет дни на студено. Маринова се в пет вида натурални подправки и след това съхне около 30 дни. Майсторлъкът е в реда на смесване на подправките, точните им дози и в осоляването. Деликатесът е без абсолютно никакви изкуствени консерванти, подобрители и „ кулинарна химия“ въпреки това е много крехък и уникално вкусен.
Мезета „Трухчевата къща“ се произвеждат в открития преди две години цех в махала Вълчовци. В основата на технологиите са стари изпитани рецепти. Така се правят и известното в цялата страна Филе „Елена“, осолена сланина с песто от левурда, кълцана сланина със сминдух и вълчовски суджук. Еленският бут е характерен с факта, че съхне и зрее естествено в продължение на 18 месеца.


    Идеята на Трухчеви е не само да запазят живи паметта и традициите на местните родни производства, но и да ги популяризират и утвърдят на пазара. Мартин вече е разпознаваем за българската кулинария.
„Аз съм кулинар трето поколение, израснал съм в „кръчмарско“ семейство и от дете съм в кухнята сред готвачи. Основните си знания в приготвянето на вкусна храна придобих от майка ми, споделя младият шеф готвач.
През 2018 г. участвах в телевизионното предаване Hell’s kitchen Bulgaria, като завърших на престижното пето място от 18 участници. Там усвоих много нови техники и умения в приготвянето на храна.
На следващата година ме поканиха и спечелих телевизионното предаване „Черешката на тортата“ заедно с останалите финалисти от Hell’s kitchen Bulgaria. Успях да впечатля най-много всички гости, както и шеф Манчев, с мое меню включващо еленски бут и манатарки от нашият балкан.“
Тази година Мартин е готвач в три предавания на телевизионния формат „Бързо, лесно, вкусно“ с Ути Бъчваров. Трухчев е водещ и на телевизионното предаване „Вкусни времена“. В това кулинарно пътешествие пресъздава стари забравени български рецепти от различни краища на страната.