Полезна ли е сланината?

15 януари 2021
Полезна ли е сланината?

Силно калорична и бързо засищаща, тя е важен хранителен източник на енергия и е символ на българската кухня от стотици години – традиционна част от българската трапеза.

В свинската сланина могат да бъдат открити витамини от групите А, В3, В4, В5, В6, В12, минерали като натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен и редица аминокиселини.
Дори през зимните месеци, когато обездвижването застрашително се засилва. Именно през зимния сезон нейното консумиране е задължително, защото тогава рискът да се разболеете от остра респираторна вирусна инфекция или от грип е значителен. Освен профилактично средство, някои лекари я препоръчват да присъства ежедневно в менюто на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Освен източник на енергия и витамини, сланината съдържа значителни количества есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6, които спомагат за изграждането на клетките и за синтеза на хормони, както и за изхвърлянето на токсичните вещества от организма – при умерена редовна употреба. Има и силни антиоксидантни свойства, тъй като съдържа селен – микроелемент, чиито количества са незначителни, съпоставено с обичайните храни. По принцип, по-големи количества селен са необходими да се приемат от активни спортисти, бременни и кърмачки.

Сланината забързва механизма на изхвърляне на тежки метали от целия организъм, действа оздравително при заболявания на белите дробове, прочиства от налепи и микросъсиреци кръвоносните съдове, стимулира работата на жлъчката, действа ефикасно при паразитно причинени инфекции и парализира глистите в чревния тракт. А ако я консумирате редовно, то очаквайте постепенно повишаване на имунитета, както и на жизнения Ви тонус.
Препоръчително е това да става в комбинация със сурови зеленчуци – като салата с олио и натурален винен оцет (който е естествен антиоксидант). Ако пък закусвате с нея (и малко хляб), то гладът ви веднага ще изчезне.

Също така сланината има и редица лечебни действия., Поставяйки парче сланина – задължително солена – върху болна става, то след броени часове болките отшумяват… В тази връзка, чиста, необработена и неосолена сланина, примесена с ситно нарязани цветове на невен, след запържване и прецеждане се оказва изключително ефикасно средство да разнесете, чрез масажи и последвали компреси, кръвосъсиреци от травмирани места по тялото.

Ако ви боли зъб, то нарежете ситно парченце сланина и скилидка чесън и ги приложете към болезненото място; ако е имало гной, то това ще спомогне той да се абсорбира, което ще стопира възпалителния процес. Ето и нещо, което сигурно знаете – сланината забавя значително настъпването на алкохолно опиянение, така че мезете ракията си обезателно със сланина!

 

източник: интернет