ЕЛЕНСКИ БУТ

Еленският бут се приготвя единствено в характерните климатични особоености на Еленския балкан. Прохладни лета, продължителни и снеговити зими. Специфичните въздушни течения преминаващи през Еленската котловина в съчетание с майстърлъка на местните месари обуславят приготвянето на този уникален деликатес от незнайни времена.

Свинете се колят зимата, бутовете внимателно се изрязват и се поставят в "постав". Осоляването е един от най-важните моменти в приготвянето на Еленския бут. Осоляването е в зависимост от големината на бута от 40 до 60 дни. Месото зрее в солта колкото време е необходимо, след това се изважда и измива. Вече осолените бутове се окачват на хладно, тъмно и проветриво място където продължава бавното зреене най-малко една година. Образувалата се  "благородна плесен" и твърда повърхност предпазват месото от вредители и насекоми.

Освен консумитран като сухо мезе, Еленският бут може да се съчетава и с различни топли ястия. От джоланът може да се приготви прекрасен гювеч или каварма. Характерна черта за Еленската кухня е използването и на всички дарове, които дава Балкана - манатарки и различни видове гъби, билки и сушени плодове.

Подреди по